Lahor’da “Dilden Edebiyata Pakistan ile Türkiye’nin Dostluk ve Kardeşlik Yolculuğu” Programı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye ve Pakistan arasında mevcut dostluk ve kardeşlik duygularını pekiştirmek maksadıyla “Urduca ve Türkçe Bağlamında Dilden Edebiyata Pakistan ve Türkiye’nin Dostluk ve Kardeşlik Yolculuğu” başlıklı etkinlik Pakistan’ın Lahor şehrinde gerçekleştirildi.

Eyvan-i İkbal’de gerçekleştirilen bir günlük seminer ve üç günlük fotoğraf sergisi yoğun ilgi ile karşılandı.

Başlangıcından günümüze kadar Türkiye ve Pakistan’ın tarihî ilişkilerine ışık tutan fotoğraf sergisinin açılışı Pakistan’ın ünlü edebiyatçı, gazeteci ve yazarlarından Atta ul-Haqq Qasmi tarafından gerçekleştirildi. Aynı zamanda Pakistan Radyo ve Televizyonu (PTV)’nin başkanlığı görevini de yürüten Atta ul-Haqq Qasmi, bu serginin iki ülke arasında mevcut dostane ilişkilerin geçmişini gözler önüne serdiğini belirterek sergi ile geçmişin kapılarının geleceğe açıldığını söyledi. Sunulan resim içerikleri açısından kronolojik bir sıralama ile düzenlenen sergide, Hindistan’da hüküm sürmüş Türk asıllı hanedanlardan Babür Devleti ile başlayarak günümüze kadar iki ülke ilişkilerinde etkili olan kişi ve olayların fotoğrafları yer aldı. 121 fotoğraftan oluşan bu sergi, Lahorluların ilgisi ile karşılandı ve çeşitli okulların toplu öğrenci ziyaretlerine ev sahipliği yaptı. Serginin ilgi ile karşılanmasının ardından Eyvan-ı İkbal Kurumunun talebi doğrultusunda sergi on gün daha uzatıldı.

“Urduca ve Türkçe Eğitimi Bağlamında Edebiyattan Dile Pakistan ve Türkiye’nin Kardeşlik ve Dostluk Seferi” başlıklı seminere ise Pakistan Cumhurbaşkanı Mamnun Hussain’in Danışmanı Aadil Farooq, Pakistan Edebiyat Akademisi’nin Başkanı Qasim Bughio, Pakistan’ın en büyük şairleri arasında yer alan gazeteci ve oyun yazarı Amjad Islam Amjad, gazeteci yazar Asghar Nadeem Syed, Pencap Üniversitesi Urdu Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muhammad Kamran, felsefeci yazar Prof. Dr. Atiya Syed, Prof. Dr. Zia ul-Hasan, Prof. Dr. Tabassum Kashmiri ve Hamida Shaheen gibi Pakistan’ın önde gelen yazar ve gazetecileri ile Prof. Dr. Halil Toker ile birlikte serginin hazırlayıcıları arasında yer alan Dr. Zekai Kardaş da katıldı.

Lahor Yunus Emre Enstitüsü Dr. Halil Toker, Lahor Yunus Emre Enstitüsünün gerçekleştirmeyi planladığı projeler hakkında dinleyicileri bilgilendirdi. Konuşmacılar, Türkiye ve Pakistan’ın dostluk ve kardeşliği, iki ülke kültürünün bir ürünü sayılan Urdu dilinin bu ilişkilerdeki önemi ve Türkçe eğitiminin ikili ilişkilere yapacağı katkılardan bahisle, Yunus Emre Enstitüsünün sadece Türkçe öğretimi ile sınırlı kalmayarak yapacağı toplantılar, seminerler, kültürel ve sosyal etkinlikler ile iki ülke arasındaki tarihî dostluğu kuvvetlendirecek kültürel bir köprü görevini göreceğine olan inanca vurgu yaptı. Ayrıca, Pakistan’da uzun zamandır özlemi duyulan bu türden bir Enstitünün sadece Lahor ve Karaçi gibi iki şehirle sınırlı kalmayarak Pakistan’ın diğer şehirlerinde de şubeler açması gerektiği, bu hususta da kendilerinin ellerinden gelen yardımı yapacaklarını ifade ettiler.